Sládek 5,4α/2022
Aromatický chmel se znamenitým vlivem na vyváženou hořkost a příjemné
chmelové aroma v pivu. Pozdní odrůda s vyšším výnosem. Vyšlechtěný z SAAZ a N.B.
Aplikace:
Ve formě chmelových granulí 90 nebo 45 je odrůda Sládek používána pro
druhé, někdy i poslední chmelení piva. Aplikace ve středním chmelení
zajistí vyšší úroveň hořkosti při zachování příjemného chmelového aroma.
Obsah alfa kyselin 5-6 % dodá více hořkých látek do piva, pokud je
Sládek aplikován nejpozději 20 minut před koncem chmelovaru. Konečná
chuť a aroma piva jsou typicky chmelové. Pivovarské testy ukazují, že
odrůda Sládek není schopna zcela nahradit Žatecký poloraný červeňák, ale
obě tyto odrůdy se vzájemně doplňují při výrobě vysoce kvalitních
ležáckých piv, ejlů a stoutů.
- Veškeré pryskyřice 17-24 % w.
-
- α-hořké kyseliny 4,5-7,0 % w.
- ß-hořké kyseliny 4-7 % w.
- Kohumulon 23-30 % w.
- Kolupulon 39-43 % w.
- Chmelové silice Váha silic 1,0-2,0 g/100 g
- Myrcen 35-50 % rel.
- 2-undecanone 1,5-2,0 % rel.
- 4-decenoid acid ME 1,0-1,5 % rel.
- Karyofylen 8-13 % rel.
- Humulen 20-40 % rel.
- Farnesen <0,1 % rel.
- Selinen 0,5-1,5 % rel.
- Chmelové polyfenoly
- Veškeré polyfenoly 3,5-5,0 %w/w
- Xanthohumol 0,5- 0,75 %w/w
Převzato: Bohemia Hop
|